Duivendrecht

Datum 13 februari, 2000 om 17.30 uur
VindplaatsDuivendrecht, tuincomplex Dijkzicht
VinderWillem Swart, Purmerend
Vindgewicht
Samenstelling
Vliegcorridorin aanvliegroute van Schiphol
Bijzonderheden

Verslag van Willem Swart:

Zondag in de namiddag omstreeks 17.30 uur was ik op mijn tuin, dat is tuincomplex Dijkzicht in Duivendrecht. We liepen net over het pad toen er een ijsklont van ongeveer 20 cm neer viel. Het viel op 1mtr. afstand van de buurman die net weg wou gaan op de grond neer en spatte uiteen. We waren wel verbaasd over het feit dat er een ijsklont bij ons gevallen was. Het was geen massief stuk ijs zoals je dat op TV ziet, maar er zaten gaten in, net gatenkaas.

Nu bevindt het tuincomplex zich in de baan van Schiphol. Het tijdstip dat de ijsklont naar beneden kwam, is het spitsuur van vliegtuigen. Op moment dat de ijsklont viel passeerde ook een vliegtuig. De vliegtuigen gaan afremmen voor het landen gaan. Nu was het zondag mooi weer en omstreeks 16.30 uur het toch fors kouder werd, dachten wij ook aan ijsafzetting op de vleugels en dat door het bewegen van het roer loslaat.

Het stuk ijs konden we niet bewaren. We hadden daar de middelen niet voor. En voordat ik in Purmerend ben waar ik woon zou het al gesmolten zijn. Toen de ijsklont op de grond kwam en uit elkaar spatte bedroeg de omtrek ong. 4 meter. waarin de stukjes lagen, we hebben geprobeerd zoveel mogelijk stukjes bij elkaar te rapen, om ongeveer de grootte te zien. Dit is de eerste keer dat we dit meegemaakt hebben. Ik hoop dat jullie wat aan deze informatie hebben, het is absoluut geen verhaaltje, zes mensen waren hier getuige van en eigenlijk dat ik nu reageer is omdat het vanochtend weer op tv was en ik weer zag dat de ijsklont zo massief was en en rond. Wat bij ons dus niet het geval was, wat een beetje ei vormig met pink dikte gaten.